Onder grote hilariteit schreden donderdag 25 januari maar liefst 600 leerlingen van het Esdal Vakcollege Emmen en de locatie Klazienaveen en hun ouders/verzorgers feestelijk gekleed over de rode loper, ter gelegenheid van de première van hun zelfgemaakte films. Voorafgaand aan de Oscar uitreikingen in de Verenigde Staten werden de Esdal-Oscars uitgereikt bij Kinepolis Emmen. Onze locaties Klazienaveen en het Esdal Vakcollege Emmen namen in samenwerking met De Kunstbeweging het initiatief tot een gezamenlijk filmfestival voor derdejaars vmbo-leerlingen. Maar liefst acht klassen van beide locaties namen deel aan dit groots opgezette filmproject.

“De klassen produceerden onder leiding van professionele filmmakers hun eigen film”, vertelt Bibian Welbergen van De Kunstbeweging. ”Samen met hun mentor of docent Nederlands bedachten ze een origineel verhaal, verdeelden het in scènes en dachten na over script, story board en geschikte locaties. Voorafgaand aan de opnamedagen leerden de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Zo kregen ze workshops acteren, grimeren en kostuums maken.”

Na de filmvertoning werden in de foyer per locatie drie prijzen uitgereikt in de categorieën beste film, beste acteur en beste actrice.

Cultuurcoördinator van het Esdal College Klazienaveen mevrouw Dobben: “Elk jaar hebben de leerlingen van klas 3 een ckv-week. De scholen staan dan een hele week in het teken van diverse kunstdisciplines. Leerlingen krijgen een inspirerende voorstelling te zien, volgen verschillende workshops en gaan vervolgens zelf aan de slag om een prachtig eindproduct te creëren dat ze uitvoeren op het podium. Dit jaar hebben we gekozen voor het thema film. Dus geen podiumact, maar een optreden op het witte doek! Na lang wachten mochten ze eindelijk kijken naar het gemonteerde eindresultaat. Fantastisch dat we onze filmpremière in deze prachtige bioscoop konden houden.”

 Filmfestival Esdal College 25 jan 2018 1