Hieronder kunt u het verslag lezen van de uitwisseling die de leerlingen van klas 3 hebben met onze partnerschool in het Tsjechische Jilemnice.

Maandag 5 februari: Het was voor ons allen ontzettend vroeg desalniettemin waren alle leerlingen en docenten op tijd. We konden daarom voor de afgesproken tijd vertrekken. De reis richting de Duitse grens ging relatief snel, maar op het moment dat we van buschauffeur moesten wisselen ging het even mis. Beide chauffeurs hadden miscommunicatie waardoor we een half uurtje vertraging opliepen. Dit was voor ons de ideale situatie om de benen te strekken en een versnapering te halen bij de benzinepomp. Nog geen half uur later, nadat we iedereen nadrukkelijk hadden verzocht het sanitair te gebruiken, moest Thomas weer naar het toilet. We zijn dus nogmaals in Duitsland gestopt. Inmiddels voorzien van iets meer sneeuw. De leerlingen konden zich nu al niet meer beheersen en begonnen gelijk met sneeuwballen te gooien "Dat wordt nog wat als we in het witte Tsjechië aankomen¨. De derde stop was rond een uurtje of één. Eerst de bus schoonmaken alvorens er weer een sanitaire stop plaatsvond. De leerlingen vinden het erg fijn dat elke bezinepomp een Burger King heeft waar ze even hun buikje kunnen vullen. De laatste stop was om 15.10 uur in Tsjechië. Het voelt al iets kouder aan, maar niet zo erg als de voorspellingen weergeven. Dat zal vanavond wel anders zijn. Iets voor de aangeven tijd hebben we Jilemnice bereikt. In het dorp stonden de ouders en kinderen van de gastgezinnen al klaar om ons te verwelkomen. Sommige leerlingen waren best gespannen, maar zoals de berichten nu binnenkomen is die spanning er al helemaal af en hebben sommige leerlingen al met elkaar afgesproken in het dorp.

Dinsdag 6 februari: Vandaag begon de dag op school. Er werden 3 lesjes gevolgd die in het kader stonden van kennismaking. Rond lunchtijd liepen we met z’n allen richting de kantine en daar hebben de meeste leerlingen een schnitzel met aardappelen gegeten. Om 12.40 uur verzamelden we bij de Reus van sneeuw op het plein midden in Jilemnice voor een groepsfoto met Nederlanders en Tsjechen. Vanmiddag vertrokken wij, de Nederlandse leerlingen en begeleiding, richting Harrachov en de Tsjechische leerlingen bleven op school. We hebben daar een rondleiding gehad in de glasfabriek van een Duitse gids. Behalve Engels spijkeren we dus ook ons Duits een beetje bij. Hierna hadden de leerlingen een beetje vrije tijd. Sommige leerlingen hebben een slee gekocht en zijn de piste opgegaan, andere leerlingen hebben de supermarkt leeg gekocht. Morgen vertrekken we om 08.30 uur richting Praag.

Woensdag 7 februari: Vandaag konden de meeste mensen uitslapen en wat later dan normaal naar school. Sommigen moesten echter al om zeven uur de bus halen. Onze bus vertrok om 8:30 richting Praag. Rond 11 uur waren we in de stad. Na een stevige wandeltocht, zijn we naar de Loretta kerk geweest. Om 12:00 volgde het hoogtepunt, het wisselen van de wacht bij het paleis. Onder tromgeroffel en trompetgeschal keken de leerlingen aandachtig naar deze oude traditie. Hierna hadden leerlingen een uur om vrij te besteden. Menig fastfoodketen was hier bij gebaat. Ook de winkels en koffiezaken zijn druk bezocht. Na de introductie van het nieuwe telsysteem was het weer tijd voor een wandeling. Deze wandeling bracht ons over de prachtige en eeuwenoude Karelsbrug. Het ideale moment voor een selfie en een groepsfoto. Na het bezichtigen van het Wenceslausplein hadden de leerlingen weer wat tijd voor zichzelf. Deze tijd werd shoppend of op een terras doorgebracht. Met name de babykleding was een attente aankoop. Het op tijd komen is iets wat we nog kunnen oefenen. Eenmaal in de bus gingen we zingend terug naar Jilemnice.

Donderdag 8 februari: Vandaag, de dag van het skien, was het een keertje tijd om wat later op te staan. We moesten namelijk om half tien verzamelen in Jilemnice. Onze buschauffeur heeft twee keer gereden. De eerste lichting waren onze leerlingen met een aantal Tsjechische leerlingen en tijdens de tweede rit kwamen alle Tsjechen die meedoen aan de uitwisseling ons vergezellen. Eenmaal compleet in het skigebied van de plaats Vrchlabi, met een piste tot 709 meter hoog, kon de pret beginnen. De skiverhuur ging niet over rozen, want iedere leerling wilde een maatje groter. Meneer Swart heeft toen maar gevraagd of alle leerlingen die nog moesten passen een maatje groter konden krijgen, zodat de skiverhuur wat sneller vorderde. De groep werd opgesplitst in twee groepen. Een groep van de gevorderde skiërs en een groep voor beginners wat het overgrote gedeelte bevatte van onze leerlingen, inclusief de heer Veenstra die zich bij de groep aansloot. De leerlingen hebben ontzettend goed hun best gedaan. Vele van hen waren na de lange vermoeiende les eigenlijk wel klaar met het skiën, maar zijn toch nog een paar keer van de piste af geskied. In de middag konden we lekker in de kleine, maar gezellige blokhut uitrusten onder het genot van een drankje en een hapje (Pommes mit Bratwurst, wat eigenlijk een hotdog was). De terugreis ging iets minder snel aangezien Thomas als enige zijn ski-uitrusting op de piste had laten liggen, dus we waren een set kwijt.Na twintig minuten zoeken hadden we de set eindelijk terug en konden we terug naar Jilemnice. 

Vrijdag 9 februari: Vandaag is het al weer de laaste dag in Jilemnice. De week lijkt wel omgevlogen. 's Morgens is er in de sporthal van Jilemnice een sport- en spelmorgen georganiseerd. Onder andere staat er Kinnball en Floorhockey op het programma. 's Middags gaan onze leerlingen nog een keer met hun Tsjech op stap. Smmige gaan naar het zwembad, andere skien nog een keer. 's Avonds verzameld iedereen zich om 18.00 in de kantine van de school voor een afluitende warme maaltijd. Om 20.00 uur nemen we afscheid van elkaar en stappen we in de bus die ons in een nachtelijke rit terug naar Borger brengt.

Kili hier voor de foto's