2B gaat op LOB naar Emmen op bezoek bij het Esdal Vakcollege Emmen.

Ter voorbereiding op de profielkeuze, vervolgopleidingen en latere beroepskeuze wordt er in het 2e leerjaar gestart met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (lob). Is het kiezen van de school na het basisonderwijs al een lastige opgave, het kiezen van een loopbaan is, zo mogelijk, nog lastiger. Al op deze jonge leeftijd wordt er verwacht een richting te kiezen waarin hij/zij zich wil ontwikkelen voor een later beroep.

Keuzes maken kan het beste als men goed geïnformeerd is, hiertoe dient de Loopbaan oriëntatie en -begeleiding (LOB).
Even buurten bij een opleiding kan dan verhelderend werken en dus met 2B in de bus op pad naar de vakopleiding van het Esdalcollege in Emmen. Een stuk groter dan onze vestiging in Borger.
Na een korte rit, ontvangst en voorstellen van onze rondleider in de hal krijgt 2B een overzicht van de mogelijke beroepsprofielen en wat deze inhouden.

  • Horeca, Bakkerij en Recreatie
  • Mobiliteit en Transport
  • Dienstverlening en Producten

Hier worden al enige vragen gesteld en beantwoord en vormen zich ideeën uiteenlopend van “zo helemaal niks voor mij”, “kan dat hier ook” tot “JA, dat ga ik doen”.
De rondleiding geeft ons een nog beter inzicht wat er van de opleidingen verwacht kan worden. “Horeca, Bakkerij en Recreatie” heeft de bijzondere aandacht, begrijpelijk want deze afdeling zal later voor ons een geheel verzorgd diner gaan opdienen. Maar ook in de "Mobiliteit en Transport” krijgen de motoren en vrachtwagen en de werkplaats veel aandacht van ons. Natuurlijk heeft “Dienstverlening en Producten” onze speciale aandacht, dit kan namelijk ook bij ons.

Na de uitgebreide rondleiding en interessante toelichting is het tijd voor ons diner en dat geheel verzorgd door de leerlingen van het Vakcollege. Gekookt door de koks en helemaal correct geserveerd door de bediening op al even zo correct gedekte tafels.

Na een drankje worden wij verwend met heerlijke groentensoep, pasta en een met spek omwonden varkensfilet met een kaassaus, spinazie met kaas en pijnboompitten, tomatenpartjes. Als klap op de vuurpijl worden wij verrast met zalige crêpes Suzette met een bolletje vanille ijs. Waarbij zeker niet onvermeld mag blijven dat de crêpes Suzette live geflambeerd werd, wat natuurlijk de nodige aandacht van ons allen kreeg. De bediening en koks kregen natuurlijk hun welverdiende applaus, waarna we zelfs nog even door de keuken mochten lopen.

Een LOB-bezoek zowel leerzaam als voedzaam.

Met dank aan het Esdal Vakcollege Emmen

H. Nahumury
Mentor 2B