Junior College
De eerste twee jaar op school zit je op het Junior College. Je krijgt volop de tijd, ruimte en begeleiding om te ontdekken en te ervaren wie je bent, waar je talenten en voorkeuren liggen en welke keuzes je daarin zelf kunt maken. Eersteklassers krijgen voor de vakken Nederlands, wiskunde en bijvoorbeeld mens & natuur les van één docent. Deze docent, die ook je mentor is, heeft daardoor heel nauw contact met jou en kent je dus door en door.

80-minutenrooster
De lessen worden aangeboden in blokken van 80 minuten, waardoor je minder wisselingen per dag hebt, dus meer tijd om goed met de les bezig te zijn . Elk blok is er tijd om op verschillende manieren met het vak bezig te zijn. Omdat niet iedereen op dezelfde manier leert, biedt de docent de lesstof op verschillende manieren aan. Dat kan digitaal of met een boek en werkbladen of door middel van praktische opdrachten. Dit heet ‘blended learning’, oftewel gemixt leren. Digitaal werken gebeurt op een chromebook dat je van school krijgt.

De dag begint of eindigt met keuzewerktijd, waarin je zelf kiest voor welke vakken je extra hulp wil. Elke dag is er een huiswerkuur, waarin het huiswerk op school kan worden gemaakt.

Leren in de praktijk: dienstverlening en producten
Als je de basis- of kaderopleiding op het Esdal in Borger gaat doen, volg je de brede praktijkopleiding d&p: dienstverlening en producten.
Tijdens de d&p lessen leer je door middel van opdrachten hoe je een product maakt en verbetert, een activiteit organiseert , een multimedia productie maakt en hoe je dat alles kunt presenteren, promoten en verkopen. Daarnaast krijg je lessen over bijvoorbeeld robotica en voeding en beweging. Sommigen lessen worden in samenwerking met echte werkgevers in Borger gegeven. Zij zorgen voor opdrachten, gastlessen en soms ga je op bedrijfsbezoek. In klas 1 en 2 begin je al met oriënteren op d&p! In klas 3 en 4 loop je twee weken stage bij een bedrijf of organisatie waar je leert hoe het op de werkvloer toegaat.

Met het ’allround’ diploma d&p op zak, kun je met je vervolgopleiding op het mbo alle kanten op en de keus voor een beroepsopleiding maken die bij jou past.

Lob
Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent of juist niet. Als je dat weet wordt het makkelijker om te kiezen waar je mee verder gaat. Welke vakken passen bij je? Welke kant wil je op als je aan werken denkt? Bij loopbaan-oriëntatie-lessen , lob, leer je jezelf kennen, kijk je terug naar wat je gedaan hebt en vooruit naar wat je gaat doen. Lob helpt je om op de juiste plek te komen en je school succesvol af te sluiten.

Trajectgroep
Er zijn leerlingen die beter leren buiten de klas of die moeite hebben met bepaalde vaardigheden, zoals plannen, samenwerken, het omgaan met veranderingen of met sommige vakken. Voor hen is er de trajectgroep. Vanuit de trajectgroep begeleidt de school leerlingen die wat extra hulp nodig hebben, naast de basisvoorziening die de school biedt. Deze extra hulp wordt geboden in de Dugout, een fijne plek in de school waar altijd iemand is om ze te helpen hun doel te bereiken.