Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over het Chromebook. Zo weet je exact wat je kunt met een Chromebook. Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden in deze lijst, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is een Chromebook?
Een Chromebook is een laptop die volledig cloud gebaseerd is. Dat wil zeggen dat alles online gebeurt. Hierdoor is de laptop sneller, simpeler en veiliger dan andere laptops.

Wat is de cloud?
De cloud is in feite het internet. Werken met de cloud betekent dat je applicaties (software) en data niet meer op de computer zelf staan, maar online op internet. De Chromebook is de toegangspoort tot die applicaties & data. Om in de cloud te werken is een verbinding met internet nodig. Je kunt met een Chromebook wel tijdelijk je documenten offline opslaan, zodat je er ook in kunt werken als je niet op internet zit. Zodra je weer internet hebt, worden de documenten gesynchroniseerd.

Wat is er anders dan bij de traditionele laptop?
Omdat het Chromebook cloud gebaseerd is wordt alles wat je doet in de cloud opgeslagen en verwerkt. Er hoeft dan ook geen software geïnstalleerd te worden en er is minimale lokale opslag nodig. Documenten die je maakt of wilt opslaan, sla je op in de cloud. Je maakt gebruik van alle Google diensten zoals bijvoorbeeld Gmail, Google docs en Google drive.

Waarom zit er een kleine processor in?
Een Chromebook heeft minder rekenkracht nodig. De rekenkracht komt nu vanuit de cloud. Voorheen kwam dit uit de computer zelf. Ondanks de kleine processor is het Chromebook een van de snelste laptops die er zijn.

Voor wie is het Chromebook?
Voor iedereen die dagelijks lichte computertaken uitvoert zoals mailen, documenten maken, surfen op het internet en foto’s opslaan.

Voor wie is het Chromebook niet bedoeld?
Voor mensen die gebruikmaken van zware foto- en video-bewerkingsprogramma’s.

Kan ik gamen op het Chromebook?
Ja, je kunt games spelen die gebaseerd zijn op web apps. Denk hierbij aan casual games zoals Angry Birds en Cut the rope. Games die geïnstalleerd moeten worden, kunnen niet gebruikt worden op de Chromebook.

Is een Chromebook veilig?
Een Chromebook slaat je gegevens veilig op in de cloud. Dus als je Chromebook bijvoorbeeld gestolen wordt, dan is al je data gewoon nog voor jou beschikbaar. Daarnaast zorgt een Chromebook automatisch voor beveiliging tegen virussen, zodat je onbezorgd kunt internetten. Tot slot is en blijft een Chromebook snel, ook na langere tijd.

Heb ik aparte beveiligingssoftware nodig? Een Microsoft Office pakket?
Nee, dit is niet nodig. Het Chrome besturingssysteem heeft virusbeveiliging ingebouwd. Deze wordt door Google continue voorzien van de nieuwste updates en daarom ben je altijd beveiligd tegen virussen. Via Google Docs kun je tekst verwerken, werken met spreadsheets en presentaties maken.

Kan ik mijn Chromebook gebruiken als ik geen internet heb?
Ja. Je kunt documenten offline opslaan en er gewoon op werken. Zo kun je opgeslagen bestanden openen en bewerken en je mail lezen en opstellen. Op het moment dat de laptop weer internet heeft synchroniseert hij automatisch de laatste versie.

Kunnen er meerdere accounts op de laptop worden aangemaakt?
Ja, iedereen binnen bijvoorbeeld een gezin kan een eigen account maken. Via je eigen account zie je alleen jouw eigen bestanden.

Kan ik printen met een Chromebook?
Ja, dit kan met een printer verbonden met de cloud (een printer met eigen IP-adres of een cloudprinter). Als je een bestand afdrukt met Google Cloudprinter, wordt je bestand via internet veilig verzonden naar je printer.

Kan ik met een Chromebook Skype en/of iTunes gebruiken?
Installatie van Skype of iTunes op een Chromebook is niet mogelijk. Wel biedt de Chromebook uitstekende alternatieven: Google+ Hangouts en Spotify. Met Google+ Hangouts kun je gratis videochatten met tot wel negen vrienden. Ook kun je je Skype-contacten eenvoudig importeren in Google+ Hangouts door het maken van een CSV-bestand. Spotify is een digitale muziekservice die je toegang geeft tot miljoenen nummers.

Ik werk voornamelijk met Microsoft Word en Excel. Ondersteunt een Chromebook deze programma’s?
Je kunt Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties gebruiken om documenten te delen met anderen. Daarmee kun je bestanden van Microsoft Office, Photoshop, Illustrator en meer dan 30 andere veelgebruikte bestandstypen rechtstreeks in Google Drive weergeven en bekijken. Microsoft Office installeren op een Chromebook is niet mogelijk. Het aanpassen van bestaande, of maken van nieuwe Microsoft-Office-documenten is wel mogelijk met Google Apps.

Wat is een webapp?
Apps als begrip ken je wellicht van je smartphone. Webapps zijn programma’s die zijn bedoeld om uitsluitend in de browser te worden gebruikt. Je kunt dus op de Chromebook gewoon gebruikmaken van webapps als Spotify, Netflix of je social media-apps.

Waar vind ik webapps voor mijn Chromebook?
Die vind je in de Chrome Web Store.

Waar vind ik het helpcentrum voor mijn Chromebook?
Klik op de taakbalk rechtsonderaan en klik op ?

Hoe kan ik .rtf bestanden openen?
Je gaat naar Google Drive.
Klik op het uploadsymbool.
Kies het (rtf-) bestand en klik op openen.
Dan staat het bestand in de Drive en kun je hem meteen openen.