Op maandag 4 december onthulden gedeputeerde Cees Bijl en wethouder Robert Kleine een Social Sofa bij Bibliotheek Klazienaveen en het Esdal College. De Bibliotheek en het Esdal College hebben de Social Sofa gewonnen met een samenwerkingsproject voor vmbo-leerlingen en voorschoolse opvang. Deze landelijke wedstrijd is uitgeschreven door SPN, de samenwerkende provinciale ondersteuningsinstellingen, waaronder Biblionet Drenthe.

Samenwerkingsproject Bibliotheek en school

De Bibliotheek en het Esdal College Klazienaveen hebben de Social Sofa gewonnen met het samenwerkingsproject ‘Digitaal prentenboek’. Leerlingen, o.a. Kyra Strijker en Chimene Bults, van klas 2/3 vmbo maakten in dit project kennis met verschillende soorten prentenboeken en stelden een digitaal prentenboek samen.

De mooie digitale prentenboeken zijn aangeboden en voorgelezen aan de kinderen van het Kinderdagverblijf JoepieJoep in Klazienaveen. Het project staat voor de samenwerking tussen de school, de Bibliotheek en het kinderdagverblijf (of peuterspeelzaal) met als doel de leesbevordering en informatievaardigheid te vergroten.

Social Sofa
Het Klazienaveense project leidt tot verbinding en samenwerking in de buurt. Ook kan het opgeschaald worden. Dat waren eisen die de landelijke jury heel zwaar liet wegen. De winnende bibliotheek heeft als prijs een Social Sofa, een met mozaïek ingelegde betonnen buitenbank ontvangen die geplaatst is bij de Bibliotheek en het Esdal College.

Deze sofa staat symbool voor verbinding en het tegengaan van sociale verkilling. Een bank voor iedereen en van iedereen.