Van donderdag 22 februari tot zondag 4 maart was Lobke Rave uit 5 vwo in Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van scholen voor voortgezet onderwijs in heel Nederland doet ambassadeur Lobke mee aan Edukans Going Global. Dit jaar werken 32 scholen mee aan het uitwisselingsproject van Edukans. Op de locatie Oosterstraat solliciteerden meerdere kandidaten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Lobke kwam als beste uit de bus.

Taboes doorbreken met Life Skills
Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Lobke ontmoette er Ghanese medeleerlingen en liep met hen mee op school én thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur stond op het programma. Lobke ging in Ghana aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren vroegen samen aandacht voor goed onderwijs met ‘life skills-lessen’.

Actievoeren
Leerlingen en medewerkers van de locatie Oosterstraat voeren het hele schooljaar actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderwijs in Ghana. Het doel is om €20.000 op te halen. Een eerste resultaat is er al: dinsdag 20 februari kreeg Lobke uit handen van Matthias Kooistra, directeur/bestuurder van het Esdal College, een cheque uitgereikt van € 1781. Dit bedrag werd opgehaald tijdens de kerstmarkt op het Esdal College. Dit was tevens het moment waarop de school Lobke heeft uitgezwaaid.

19 en 20 april is er een 24-uurs actie. Er wordt een grote markt georganiseerd die toegankelijk is voor leerlingen, ouders/verzorgers, basisscholen en buurtbewoners. In de aanloop naar de actiedag zullen er ook al verschillende acties worden opgepakt, waaronder de verkoop van Tony Chocolonely repen. Ook op Valentijnsdag werd er dit jaar geen roos gekocht voor medeleerlingen, maar werden er Tony’s repen verkocht. Daarnaast organiseert elke klas een eigen activiteit om geld in het laatje te brengen.

Reisverslag
Op https://inactievooredukans.nl/ zal Lobke tijdens haar verblijf in Ghana iedere dag verslag doen van haar reis. Na thuiskomst geeft zij op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen.

In 20 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al ruim 9 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

 

Lobke naar Ghana